Kiwi Express

crepes

1 tallrik eller skål

Ingredienser

1 portion (30 g) Kellogg’s® All-Bran® Regular
1 kiwifrukt
1 dl blåbär
Ca 10 hasselnötter, hackade
1 ½ dl mjölk

All-Bran® Regular med kiwi & banan

crepes

1 tallrik eller skål

Ingredienser

1 portion (30 g) Kellogg’s® All-Bran® Regular
1 kiwifrukt
½ banan
Ca 10 mandlar, hackade
1 ½ dl mjölk

All-Bran® Plus med hallon & banan

crepes

1 tallrik eller skål

Ingredienser

1 ½ dl yoghurt
1 portion (40 g) Kellogg’s® All-Bran® Plus
1 dl hallon
½ banan

Smoothie med banan och jordgubbar

soup

1 stort glass
Det här är receptet på en läcker smoothie med fiber. Banan och jordgubbar passar fint ihop och med en aning apelsinsmak till blir det ännu godare.

Ingredienser

1 banan
10 jordgubbar, färska eller frysta
1 dl yoghurt
1 dl mjölk
½ dl (ca. 20 g) Kellogg’s® All-Bran® Plus
2 msk pressad apelsin
Ev. lite rivet apelsinskal

Gör så här

  • Skala bananen och bryt den i bitar ned i en mixer.
  • Tillsätt övriga ingredienser och kör tills smoothien är blandad.
  • Smaka av med mera pressad apelsin och ev. en knivsudd rivet skal av apelsinen.
  • Drick och njut!

Smoothie med kiwi, banan och vanilj

crepes

1 stort glass

Kiwi, banan och vanilj i fin kombination. Istället för naturell yoghurt och vaniljsocker går det också bra att använda vaniljyoghurt. Kellogg’s® All-Bran® Plus ger förutom fiber, den perfekta konsistensen till smoothien.

Ingredienser

2 kiwifrukter
½ banan
½ tsk vaniljsocker
1 dl yoghurt
1 dl mjölk
½ dl (ca. 20 g) Kellogg’s® All-Bran® Plus

Gör så här

  • Skala kiwifrukterna och skär dem i bitar och lägg dem i en mixer.
  • Skala den halva bananen och bryt den i bitar ned i mixern.
  • Tillsätt övriga ingredienser och kör tills smoothien är blandad.
  • Drick och njut!

Smoothie med eple, appelsin och ingefära

Smoothie med eple, appelsin  och ingefära

1 stort glass

Ingredienser

En smoothie med fiber och en frisk smak av ingefära.
1 äpple
1 apelsin
1 tsk riven ingefära
½ dl (ca. 20 g) Kellogg’s® All-Bran® Plus
2 dl vaniljyoghurt eller naturell yoghurt + ½ tsk vaniljsocker

Gör så här

  • Skala äpple och apelsin och skär frukterna i bitar. Lägg dem i en mixer.
  • Smaka av med socker efter eget önskemål.

Saftiga fiberscones med morot och solroskärnor

crepes

16 stk.
”Vanliga” scones blir lätt torra och ska helst ätas helt nybakade. Dessa scones med både rivna morötter och Kellogg’s® All-Bran flingor håller sig saftiga och mjuka länge. Njut dem med cream cheese och marmelad.

Ingredienser

2 dl Kellogg’s® All-Bran® Plus eller 3 dl All-Bran® Regular
2 dl filmjölk
7 dl vetemjöl
½ tsk salt
3 tsk bakpulver
100 g smör
1 ½ dl solroskärnor
1 dl riven morot

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Blanda Kellogg’s® All-Bran och filmjölk i en bunke och låt det stå i ca 5 min.
  • Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke eller i matberedaren. Finfördela det kylskåpskalla smöret i blandningen.
  • Tillsätt fil- och flingblandningen samt morot och solrosfrön och blanda till en deg.
  • Forma degen till 4 kakor på två plåtar som klätts med bakplåtspapper. Skär ett kryss tvärs över varje kaka så att det bildar fyra delar.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
  • Bryt isär kakorna till vardera 4 scones.

Kanelbullar med äpple

crepes

Ca 20 stk.
Baka bullar utan att kavla eller rulla degen. Det är en fördel att de här kanelbullarna är så enkla att göra för de har en strykande åtgång. De passar utmärkt till mellanmål för hungriga barn och ungdomar.

Ingredienser

2 dl naturell Keso
½ liter vatten
10 g jäst
1 tsk grovt salt
1 dl strösocker
2 tsk kanel
3 dl fullkornsvetemjöl
3 dl Kellogg’s® All-Bran® Plus eller 4 dl All-Bran® Regular
1 rivet äpple eller päron
2 dl russin
Ca 10 dl vetemjöl

Till pensling:
½ dl filmjölk, kanel och socker

Gör så här

  • Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet i en degbunke.
  • Tillsätt Keso och därefter de övriga ingredienserna. Vetemjöl rörs i till sist – lite i taget. Degen ska vara ganska lös.
  • Täck degbunken med en bakduk och låt degen vila kallt i minst 4 timmar eller över natten.

  • Lägg bakplåtspapper på plåten.
  • Rör försiktigt ihop den jästa degen.
  • Forma degen till bullar med två stora skedar som doppas i vetemjöl för att degen ska släppa lättare. Lägg bullarna på plåten.
  • Pensla med filmjölk och strö över först kanel och sedan socker. Låt dem jäsa ytterligare 25 min.
  • Värm ugnen till 225° medan bullarna jäser.
  • Baka dem ca 12-15 minuter tills de är gyllenbruna och har fått färg på undersidan. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.

Morotsmuffins

Chili Plus

Ca 10 stk.
Härligt saftiga muffins som får en fin färg och som också håller sig länge tack vare de rivna morötterna.

Ingredienser


3 dl Kellogg’s® All-Bran® Plus eller 4 dl All-Bran® Regular
2 ½ dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
2 dl finriven morot
1 ägg
½ dl olja med neutral smak, t.ex solrosolja

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Blanda All-Bran och mjölk i en skål och låt det stå i ca 10 min.
  • Blanda de torra ingredienserna i en annan skål.
  • Rör ner ägg Kellogg’s® All-Bran. Tillsätt de torra ingredienserna och den rivna moroten. Rör smeten tills den är jämn.
  • Fördela smeten i muffinsformar eller i en smord muffinsform och grädda dem mitt i ugnen ca 15 min.

Honung- och mandelmuffins

oriental veg

Ca 8 stora muffins
Sötman i dessa muffins kommer från honung. Vill man ha dem ännu sötare är ett tips att tillsätta torkad frukt, t.ex russin eller bär av något slag.

Ingredienser

2 dl Kellogg’s® All-Bran® Regular eller 1 ½ dl All-Bran® Plus
1 dl honung
100 g smör
1 dl sötmandel
2 dl fullkornsmjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smält honung och smör. Häll det över All-Bran-flingorna i en skål och ställ det åt sidan.
  • Hacka mandeln.
  • Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål och tillsätt den hackade mandeln.
  • Rör i äggen, ett i taget, i skålen med flingor, smör och honung.
  • Blanda sedan i mandel- och mjölblandningen. Rör tills allt är blandat.
  • Fyll muffinsformar till ¾ med smet. Grädda i 175° 15-20 minuter tills muffinsen är gyllenbruna.

Chokladmuffins med banan

crepes

Ca 8 stora muffins
Allas favorit med choklad och banan i kombination!? Bananen kan ersättas eller kompletteras med hallon som också passar fint tillsammans med choklad. Föredrar man en mildare chokladsmak går det bra att minska lite på kakaomängden.

Ingredienser

4 dl Kellogg’s® All-Bran® Regular eller 2 ½ dl All-Bran® Plus
2 ¼ dl mjölk
2 dl fullkornsmjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
¼ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1 msk olja med neutral smak, t.es solrosolja
1 banan

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Rör All Bran-flingorna med mjölk i en skål och ställ det åt sidan.
  • Blanda mjöl, kakao, bakpulver, salt och socker i en separat skål.
  • Rör i ägget i flingblandningen och därefter oljan.
  • Vänd sedan ned mjölblandningen i smeten.
  • Skiva bananen och blanda i den.
  • Fyll muffinsformar till ¾ med smet. Grädda i 200° 15- 20 minuter. Känn efter med en sticka att muffinsen är färdiga.

Tomat- och sellerisoppa

crepes

En lättlagad soppa med mustig smak av tomat och selleri.

Ingredienser

1 liten finhackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 stjälkar selleri i skivor
Olja till stekning
1 burk (ca 400 g) krossade tomater
1 1/4 dl Kellogg’s® All-Bran® Plus
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
Grönsaksbuljong motsvarande 5 dl vätska
1 krm grovt salt
Svartpeppar

Gör så här

  • Värm oljan i en gryta och fräs lök, vitlök och stjälkselleri i ca 3 min.
  • Blanda i krossade tomater, All-Bran® Plus, tomatpuré och timjan. Späd med buljong. Koka upp soppan och låt den koka på svag värme under lock ca 5 min.
  • Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

    Soppan kan mixas med en mixerstav om man föredrar en slätare konsistens. Servera soppan med ett gott bröd.











Chili Plus

crepes

En chili extra spetsad med fiber och som kan anpassas i styrka allt efter humör och smak.

Ingredienser

300 g nötfärs
1 finhackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 röd paprika i små tärningar
Olja eller smör till stekning
1 dl Kellogg’s® All-Bran® Plus
1 burk (ca 400 g) krossade tomater
1 ½ dl (ca ½ burk) röda kidneybönor
3 msk vatten
1 lagerblad
1-2½ tsk chilipulver
½ tsk salt

Gör så här

  • Värm olja eller smör i en gryta. Fräs nötfärs, lök, vitlök och paprika på medelgod värme.
  • Blanda i All-Bran® Plus, krossade tomater, kidneybönor, lagerblad och vatten. Smaksätt med chilipulver efter tycke och smak.
  • Låt det hela koka upp och rör om under tiden. Lägg på ett lock och sänk värmen.
  • Låt chilin koka i ca 10 minuter och rör i den då och då.
  • Smaka av med salt och ev. mera chilipulver. Ta bort lagerbladet innan servering.
  • Bjud chilin med en klick gräddfil eller yoghurt.



Parmesankyckling

crepes

2 portioner
Den här kycklingen är en annorlunda och spännande rätt där Kellogg’s® All-Bran® Plus, passar perfekt för att ge en krispig panad.

Ingredienser

Marinad:
2 kycklingbröstfiléer (ca 300 g) utan skinn
1 dl italiensk salladsdressing
Panering:
1 dl Kellogg’s® All-Bran® Plus
½ msk vetemjöl
1 msk riven Parmesanost 0
¼ tsk torkad oregano
¼ tsk torkad basilika
¼ tsk torkad salvia
1 liten pressad vitlöksklyfta

Gör så här

  • Marinering:
    Häll salladsdressingen i en påse, och lägg i kycklingfiléerna. Knyt om påsen och låt kycklingen ligga i marinaden i kylskåpet i 12-24 timmar.
  • Panering:
    Mixa All-Bran® Plus, mjöl, ost, örtkryddor och vitlök i en mixer eller för hand tills blandningen är jämn.
  • Kycklingen:
    Värm ugnen till 200°. Ta kycklingfiléerna ur påsen och vänd dem sedan i All-Bran® Plus-blandningen. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och stek dem mitt i ugnen ca 20 minuter. För perfekt tillagning använd en stektermometer och stek kycklingen tills innertemperaturen är 72°. Kycklingfiléerna ska inte täckas över eller vändas under tillagningen.
    Vildris och en blandad sallad passar bra till kycklingen.












Äppelpaj med fibertäcke

crepes

Den här äppelpajen tillagas på ett lite annorlunda sätt. Den kan också smaksättas med kanel om man hellre önskar det.

Ingredienser

2 dl Kellogg’s® All-Bran® Regular
1 ½ dl kokande vatten
50 g smör
2 msk mörk sirap
3 stora eller 4 små äpplen
Ev. 2 msk socker till äpplena
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
1 tsk ingefära, malen
½ tsk kardemumma, malen
2 msk råsocker

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°. Smörj en pajform (ca 20-25 cm i diameter).
  • Blanda Kellogg’s® All-Bran® Regular med kokande vatten, sirap och smör. Rör tills det har blandat sig.
  • Skala och riv äpplena eller skiva dem i tunna klyftor och bred ut dem i botten på pajformen. Strö ev. lite socker över äpplena.
  • Vispa ägget i en separat skål. Rör ned ägget i smeten med flingorna.
  • Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och socker. Tillsätt det till smeten och rör försiktigt tills allt är blandat.
  • Bred ut smeten över äpplena.
  • Grädda i ca 40 minuter.

Tillbehör: Yoghurt som smaksatts med vaniljsocker och rivet citronskal.

Ananaskaka

crepes

8-10 bitar
Den här kakan blir som bäst om den får stå i kylen minst tre timmar eller över natten. Då blir kakan saftig. Dekorera gärna med några blad av citronmeliss för att göra den extra festlig.

Ingredienser

Kaka:
2 ägg
2 dl socker
125 g smör
1 dl sirap
2 tsk kanel
½ tsk nejlikor, malda
½ tsk kardemumma, malen
½ tsk ingefära, malen
1 tsk bakpulver
2 ½ dl krossad Kellogg's All-Bran® Regular
5 dl vetemjöl
1 dl filmjölk

Fyllning:
300 g Philadelphiaost
1 msk florsocker
Rivet skal från en citron
1 burk krossad ananas (ca 400-500 g)

Gör så här

  • Kaka:
    Sätt ugnen på 175°.
    Vispa ägg och socker 5 min. med elvisp. Smält smör och sirap och vänd ned det i äggblandningen.
    Blanda kryddor, bakpulver, All-Bran® Regular och vetemjöl. Vänd ned det, varvat med filmjölk, i smeten.
    Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 25 cm i diameter).
    Grädda kakan längst ned i ugnen ca 45 min. Prova med en sticka att kakan är klar. Stickan ska vara torr.
    Låt kakan kallna. Dela den på mitten i två delar med en kniv så att det blir två bottnar.

  • Ananas-fyllning:
    Häll av några matskedar vätska från burken med krossad ananas så att inte blandningen blir för lös. (Det går också bra att använda skivad ananas som skärs i mindre bitar.)
    Blanda ananasen med Philadelphiaost, florsocker och citronskal.
    Fördela hälften av ananasfyllningen på den ena kakbottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Bred resten av fyllningen ovanpå kakan.
    Ställ kakan övertäckt i kylskåpet i minst tre timmar innan den ska serveras.

10g veteklifiber om dagen bidrar till att påskynda passagen genom tarmen. All-Bran innehåller minst 3,6g veteklifiber per portion. Ät den som en del av en varierad och balanserad kost i kombination med en hälsosam livsstil. Tänk på att om du redan äter mycket fiber kan effekten variera. Det är viktigt att dricka mycket vatten när du äter fiberrik kost.